Allt för naturälskare och campare

Sverige och dess natur är helt magisk. De otroliga vyerna från till exempel Höga Kusten, eller den vackra skärgården i Stockholm. Kommer du bara en bit utanför de pulserande stadskärnorna så kan du få uppleva något som verkligen gör gott för själen. Här hos oss kommer du som bara ännu funderat på camping i naturen hitta tips om vackra campingplatser, men också du som är en van campare kan hitta ett och annat du inte redan visste. Här finner du förslag på olika campingar, men också vackra platser där du bara kan stanna till en stund för att njuta av sceneriet som moder natur skapat. Så surfa runt lite på vår sida, bekanta dig med den och ta sedan del av alla idéer och tips om vårt avlånga lands naturlandskap.

Kanske drömmer du bara om att uppleva naturen, eller så kanske du planerar en tur och vill veta hur du ska lägga ut din rutt för att få ut det mesta av din resa. Vår förhoppning är att du hos oss ska hitta all information du kan behöva när du ska bege dig ut. För om sanningen ska fram, är det alltid A och O att vara bra förberedd när du ger dig ut, vare sig det är vandring, övernattning med tält eller husvagn, en tur med fiskespöet eller varför inte en cykelsemester. Vi vill att du ska få chansen att njuta till fullo när det väl är dags. Därför har vi skapat denna sida som en guide till vår vackra natur och hur du bäst kan uppleva den.

Camping

Sverige är fyllt av vackra campingplatser. Från norr till söder. Vissa där du betalar en avgift för att få nyttja campingens faciliteter men det finns också naturcampingar som är gratis. Camping är ett roligt sätt att spendera din semester på, dels får du uppleva nya platser men du kommer troligast också träffa andra campare. Detta är ett jättebra sätt att knyta nya kontakter och till och med kanske finna nya vänner. När du bestämt dig för att besöka en camping kan det vara bra att kolla upp hur du ska bo. Husvagn eller husbil, eller budgetvarianten tält? På de flesta campingar erbjuds även stugor som du kan hyra för en avgift. En viktig sak att tänka på både vad gäller natur och camping, är att städa efter sig. Vi har ju bara en planet.

Allemansrätten

Allemansrätten innefattar både rättigheter men också skyldigheter. Den handlar om hur vi ska ta vara på naturen runt omkring oss så att den kan fortsätta frodas. Allemansrätten är precis som den låter, den gäller för alla. Till exempel nyttjar du den rätten när du plockar bär eller svamp i skogen. När du paddlar kanot längs en älv eller i havet, helt enkelt när du vistas i naturen. Du har rätt att vistas i naturen, men du får till exempel inte plocka fridlysta blommor, eller på något sätt störa fridlysta djur eller insekter. På denna sajten kommer vi att ge dig all information om camping, tips och tricks samt fakta som är nödvändig att veta. Utöver vår information finns Naturvårdsverket med vidare information om allemansrätten för dig som vill veta mer om just den.

Värna om naturen

Vi har bara en planet. Och vill vi att den ska få upplevas av kommande generationer så måste vi alla ta vårat ansvar. Tänka på miljön och plocka upp efter oss när vi till exempel vistas i naturen. Vi måste helt enkelt använda sunt förnuft. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Är du ute och i naturen och kanske grillar, se till att elden är släckt och att du inte lämnat något skräp, ofta finns soptunnor utplacerade, annars får du ta med dig skräpet hem och slänga det. Vi måste alla hjälpas åt att ta hand om naturen så att våra barns barn också får uppleva dess magi. Med det, önskar vi dig varmt välkommen hit för att lära dig mer om camping och naturen!