Att campa i nationalparker

Att ta sitt pick och pack och lämna stadsmiljön för en stund är något som alla bör uppleva någon gång i sitt liv. När du befinner dig ute och nära naturen så infinner sig ofta ett lugn som inte går att köpa för pengar. Bortom all teknologi och måsten så får du möjligheten att hitta tillbaka till dig själv och det som verkligen betyder något i livet. Vardagslivet kan upplevas som mycket stressigt och svårt många gånger, och just därför bör du då och då ta steget ut

Att ta sitt pick och pack och lämna stadsmiljön för en stund är något som alla bör uppleva någon gång i sitt liv. När du befinner dig ute och nära naturen så infinner sig ofta ett lugn som inte går att köpa för pengar. Bortom all teknologi och måsten så får du möjligheten att hitta tillbaka till dig själv och det som verkligen betyder något i livet. Vardagslivet kan upplevas som mycket stressigt och svårt många gånger, och just därför bör du då och då ta steget ut i naturen och uppleva de element som finns utan skyddet av fyra väggar och en dörr som går att låsa. Vakna till fåglarnas kvitter och tvätta dig i ett närliggande vattendrag. Att campa är helt enkelt ett naturligt smörjmedel för själen.

En bra plats att göra just detta på är i olika naturreservat och nationalparker eftersom naturlivet på dessa platser ofta är något utöver det vanliga. Men det finns också många saker, regler och aspekter som du måste ta hänsyn till när du bestämmer dig för att campa på en sådan plats. I Sverige råder det allemansrätt vilket innebär att vi människor innehar rätten att fritt ströva genom privat mark som finns i naturen, och även plocka bär och svamp i dessa områden. Men när det kommer till nationalparker och naturreservat så kan denna rätt se lite annorlunda ut, och det finns oftast speciella regler i dessa områden som man måste respektera för att djurlivet och naturen ska kunna bevaras på bästa sätt. Se därför till att du har koll på vad som gäller där du befinner dig.

Bestämmelser och föreskrifter

Dessa bestämmelser och föreskrifter kan se lite olika ut, och just därför ska man se till att ha kontrollerat innan vad som gäller där du befinner dig. På vissa platser kan det vara förbjudet att elda eller att ha med sig sin hund exempelvis, men det finns även andra föreskrifter som kan handla om att du inte får lägga till med båt eller andra typer av regler. Ofta får man rida och cykla i dessa speciella områden men då gäller detta endast på markerade leder och inte utanför dessa. Om du är sugen på att plocka bär så är detta oftast tillåtet men då kanske endast en portion till frukost eller mellanmål, då tanken inte är att man ska fylla hela korgar och ta med sig hem.

Var hittar jag informationen?

Var hittar du då all den information som du behöver för att kunna följa alla dessa föreskrifter och regler? Jo, det finns olika vägar till detta. Det brukar alltid finnas skyltar och information i själva parkerna och reservaten samt vid ingångarna till dessa. I samband med den informationen så finner du ofta även annan nödvändig information kring vad som finns att uppleva i parken och vilka djur och växter som finns där och som du kan spana efter på vägen. Du kan även vända dig till kommunen i området eller till länsstyrelsen för att få mer information innan du ger dig iväg, vilket kan vara en god idé så att du på så sätt kan planera lite bättre för att helt enkelt optimera din upplevelse av platsen du ska besöka.

Sveriges vackraste nationalparker

Som avslutning kommer här några tips på populära nationalparker i Sverige. Vi börjar med Abisko uppe i Lappland, och här kan du följa Kungsleden genom denna vackra naturupplevelse i norr. Här kan du även uppleva norrsken och midnattssol beroende på vilken årstid du besöker parken. Du hittar dessutom den mycket sällsynta orkidén lappfela i Abisko. I Lappland finner du även parken Muddus som består av myrar, vattenfall, raviner och en riktigt urgammal urskog. Här kan du om du har riktig tur se järv, björn och lo, men de är ganska sällsynta. Det finns även renar här som ägs av samer från Gällivare. Lite längre ner i landet hittar vi den Gotska Sandön som då finns på ön Gotland. Här möts du av öde stränder och tallskog. Gråsälarna här har även en skyddad plats som kallas Säludden.

i naturen och uppleva de element som finns utan skyddet av fyra väggar och en dörr som går att låsa. Vakna till fåglarnas kvitter och tvätta dig i ett närliggande vattendrag. Att campa är helt enkelt ett naturligt smörjmedel för själen.

En bra plats att göra just detta på är i olika naturreservat och nationalparker eftersom naturlivet på dessa platser ofta är något utöver det vanliga. Men det finns också många saker, regler och aspekter som du måste ta hänsyn till när du bestämmer dig för att campa på en sådan plats. I Sverige råder det allemansrätt vilket innebär att vi människor innehar rätten att fritt ströva genom privat mark som finns i naturen, och även plocka bär och svamp i dessa områden. Men när det kommer till nationalparker och naturreservat så kan denna rätt se lite annorlunda ut, och det finns oftast speciella regler i dessa områden som man måste respektera för att djurlivet och naturen ska kunna bevaras på bästa sätt. Se därför till att du har koll på vad som gäller där du befinner dig.

Bestämmelser och föreskrifter

Dessa bestämmelser och föreskrifter kan se lite olika ut, och just därför ska man se till att ha kontrollerat innan vad som gäller där du befinner dig. På vissa platser kan det vara förbjudet att elda eller att ha med sig sin hund exempelvis, men det finns även andra föreskrifter som kan handla om att du inte får lägga till med båt eller andra typer av regler. Ofta får man rida och cykla i dessa speciella områden men då gäller detta endast på markerade leder och inte utanför dessa. Om du är sugen på att plocka bär så är detta oftast tillåtet men då kanske endast en portion till frukost eller mellanmål, då tanken inte är att man ska fylla hela korgar och ta med sig hem.

Var hittar jag informationen?

Var hittar du då all den information som du behöver för att kunna följa alla dessa föreskrifter och regler? Jo, det finns olika vägar till detta. Det brukar alltid finnas skyltar och information i själva parkerna och reservaten samt vid ingångarna till dessa. I samband med den informationen så finner du ofta även annan nödvändig information kring vad som finns att uppleva i parken och vilka djur och växter som finns där och som du kan spana efter på vägen. Du kan även vända dig till kommunen i området eller till länsstyrelsen för att få mer information innan du ger dig iväg, vilket kan vara en god idé så att du på så sätt kan planera lite bättre för att helt enkelt optimera din upplevelse av platsen du ska besöka.

Sveriges vackraste nationalparker

Som avslutning kommer här några tips på populära nationalparker i Sverige. Vi börjar med Abisko uppe i Lappland, och här kan du följa Kungsleden genom denna vackra naturupplevelse i norr. Här kan du även uppleva norrsken och midnattssol beroende på vilken årstid du besöker parken. Du hittar dessutom den mycket sällsynta orkidén lappfela i Abisko. I Lappland finner du även parken Muddus som består av myrar, vattenfall, raviner och en riktigt urgammal urskog. Här kan du om du har riktig tur se järv, björn och lo, men de är ganska sällsynta. Det finns även renar här som ägs av samer från Gällivare. Lite längre ner i landet hittar vi den Gotska Sandön som då finns på ön Gotland. Här möts du av öde stränder och tallskog. Gråsälarna här har även en skyddad plats som kallas Säludden.