Campingutrustning

Sverige har ett stort utbud av campingplatser vare sig du är ute efter att sova ute i naturen under bar himmel och höra ljudet ifrån den obligatoriska brasan spraka, eller i komforten av en egen liten stuga. Det har ingen större betydelse om du aldrig har campat tidigare eftersom alla kan campa, viktigt är det dock att du har rätt utrustning för äventyret. Det klassiska redskapet skulle kunna vara Morakniven, men det finns numera många alternativ utav den sortens kniv. Det är inget tvunget redskap, men det ger den ultimata upplevelsen av att campa. Framförallt att tälja till egna spett när det är dags för att grilla korv och marshmallows.

Så vilken typ av olyckor borde man förutse vid en campingutflykt? Det kommer alltid uppstå enstaka skrubbsår och skrapor. Att vandra genom snårskog, laga mat utomhus eller runt lägereld och exponeras för olika element och insekter är bara några exempel på de aktiviteter som kräver vår uppmärksamhet. Därför bör du vara beredd och veta vad du ska göra i en nödsituation i vildmarken. Vare sig du är borta under en dag eller en längre period, är en första hjälpen väska eller större kit är en nödvändighet. Se då alltid till att detta kit innehåller en sax, rengöringsservetter, olika storlekar på plåster, bandage och gasbindor, en termometer, paracetamol (såsom Alvedon, Ipren eller liknande) kirurgtejp och en pincett.

Glöm ej besticken

Då det kommer till muggar, bestick och tallrikar, är det något man inte brukar ha i ryggsäcken. Istället så packar man kåsor, som kan användas både som en skål och mugg att dricka ur. Andra väldigt användbara redskap är den berömda Fold-A-Cup, som kan väcklas ut till både mugg och skål, den lilla är bara 2,5 cm då den väl är hopvikt, men rymmer upp till 250 ml och den stora är 4 cm hopvikt och rymmer 600 ml. Spork är alla bestick i ett, med andra ord, en hybrid av en gaffel, sked och en kniv. De kan köpas i både lätt och slitstarkt BPA fri plast. Det finns även en version i titanium.

Få aldrig vätskebrist

En vattenflaska är ett måste. Införskaffa gärna en, eller köp till en karbinhake, det gör det lätt att fästa i en i ryggsäck, bälte eller nästintill vad som så att den alltid finns nära till hands. Hydroflaskan håller ditt vatten kallt under varma sommardagar (håller kylan upp till 24 timmar) och din dryck varm under kalla vinter kvällar (håller värmen upp till 6 timmar). En Hydroflask kan köpas med två olika typer av lock, tio olika färger och sju olika storlekar, det finns även barnstorlekar, både flaskor och munstycken. På deras officiella hemsida kan du till och med designa din egen hydroflask och kombinera färger. Våga vägra ljummen dryck!

Mat tips

Ute i naturen har du oftast inte tillgång till ett komplett kök, du ska därför alltid tänka praktiskt. Folie är bra till att grilla saker över öppen eld, det kan vara allt ifrån fisk till grönsaker. Omelett i en påse, packa på dig zip lock-påsar, dessa kan du använda till att fylla med ägg varje dag, du kan även tillägga andra tillbehör så som du önskar. Lägg sedan ner zip lock-påsen med dess innehåll och låt koka i drygt 12 minuter. Du kan även förbereda maten innan du lämnar civilisationen. Enklare rätter som pasta och tonfisk sallad, eller frukost burritos, som funkar vilken tid på dygnet som helst, kan fixas snabbt och enkelt hemma.

Bra att ha saker

Andra bra saker att tänka på innan man beger sig iväg är att ha en kompass och karta för att lättare ta sig fram i tuff terräng. En burköppnare till all lättätlig konserverad mat är ett plus. Beroende på årstiden, är myggmedel bra att ha. I naturen råkar man ut för alla typer av väder, därför är vattentäta tändstickor ett bra alternativ för att tända den där lägerelden. För bekvämlighetens skull är en campingstol som är hopfällbar, lätt i vikt, inte tar allt för mycket plats, alltid väldigt bra att ha i sitt bagage. Som du märker finns det en hel del bra nödvändigheter att ha med sig när du ska campa