Olika typer av camping tät

Det kan varar svårt val att veta vilket tält man ska införskaffa inför campingen. För att underlätta och veta vilket tält man ska välja så kan det vara klokt att tänka igenom ordentligt. Vad man ska använda tältet till? Hur många personer ska det rymma? Är det viktigt att den inte väger så mycket? Hur viktigt är det att den är lätt att sätta upp och att packa ner? Vad är det för väder där ni ska campa? I vilken prisklass föredrar ni och vilken kvalitet? Har ni tänkt att använda tältet endast tillfälligt eller är ni vana att campa och behöver tält för längre campingperioder?

När du svarat på frågorna ovan kommer du att få en mer klar bild av vad du är i behov av för tält och du kommer att göra ett bra val i investeringen av ditt tältköp. Den viktigaste frågan är hur många som ska rymmas i tältet, är ni en barnfamilj med små barn eller tonåringar så kan en kupoltält vara en bra lösning, det ger möjlighet till separata sovrum. Om ni är få personer som ska tälta kan det vara mer värt att köpa ett mindre tält av bra kvalitet. Vandrar ni mycket behöver ni tänka på att tältet inte får väga för mycket då packning är A och O.

Priset på tältet säger mycket om kvaliteten

Syftet med att du ska tänka igenom vad du tänkt att använda tältet till är avgörande för vilket tält du ska välja. De flesta tälten som säljs idag är vattentäta. Det som man ska tänka på är att tältet har ett markblad. Priset på tältet säger ofta mycket om kvaliteten och det kan vara värt att inte välja lågprisbudget när det gäller ditt tältköp. Ett tält som är tillverkad av polyamid påverkas av klimatändringar som kyla, regn, fukt samt värme. Ett tält gjort av polyester väv påverkas inte lika mycket av väderomslag. Om du köper ditt tält online kan du lätt jämföra olika produkter och på så vis också jämföra priser.

Att tänka på

Campingtälten har blivit mycket lättare än vad de var förr i tiden och även lättare att sätta upp. Familjetält, eller tält där det ska få plats många personer, kallas ofta för kupoltält och är rymligare och har en högre höjd. Vad som är viktigt när man köper ett tält är att se efter om de har tejpade sömmar, sömmarna är vattentäta om de är tejpade på både yttersidan och insidan. Måttenheten hur mycket vattentryck, alltså hur mycket regn, som tälttyget klarar av kallas för vattenpelare och ju högre siffra värdena visar desto bättre är det. Att ha en bra ventilation i tältet är också viktigt för att minimera kondens och fukt inne tältet.

Vintertält för camping på vintern

Man förknippar oftast camping med sommaren men det finns även vintertält för vintercamping, som du säkert förstår ställer det mer krav på att tältet är anpassad till de krav och utmaningar att klara klimatet med snöstorm och kyla. Här är det viktigt att tältet har bra ventilation. Det finns vintertält med dubbelväggstält vilket är bra om det snöar eller regnar mycket, den håller tältet mer varmt och är skyddande. Nackdelen att den är lite tyngre än enkelväggstält. Det vanligaste tältet i svenska fjällen är tunneltältet, och fördelen med detta tält är att det har en absid som ger extra utrymme att hålla kläder torra och möjligheten att laga mat.

Det finns olika typer av campingtält

Det finns olika typer av tält för hav, lågland och fjäll. Dessa tält benämns som kupoltält , hybrider och tunneltält. Sedan finns det enmanna tält och andra typer av tält. Kupoltältet är ett flexibelt tält och man behöver inte trycka ner pinnar i marken utan den står av sig själv när man trätt i metall bågarna. Vilket gör att man kan flytta på tältet om det behövs. Hybridtältet trär man en metallbåge längs med vilket kupoltältet inte har, hybridtältet har även metallbåge på tvären, kombinationen gör att tältet blir mer avlångt och stabilt. Tunneltältet väger minst, fördelar med den är att det endast är två parallella metallbågar som träs i tältet. Nackdelar att tältet måste förankras med markpinnar.