Tips för ett enklare campingliv

Att campa är minst lika trendigt idag som det var förr i tiden. Varför det är så är inte svårt att förstå – att campa är inte bara mysigt, valmöjligheterna är oändliga och du kan stanna vart du vill, när du vill. Det finns mängder av vackra campingplatser runt om i Sverige som både ligger nära havet och naturen. Dessutom finns det numera campingresorter som är minst lika lyxiga som lite finare hotell! Därmed finns det något som passar alla smaker. Dock finns det en del misstag som kan göra att campingsemestern inte riktigt blir som man har tänkt sig. I denna guide ska vi ge dig våra bästa tips för en lyckad campingresa!

Vårt allra första och kanske viktigaste tips är att inte boka första bästa camping. Gör lite bakgrundsforskning och se vilka alternativ som finns. Läs recensioner ifrån tidigare gäster och jämför priser för att hitta något som passar dig och ditt resesällskap. Reser du med barn kanske det kan vara roligt att ha någon lek- eller vattenpark i närheten. Om du reser med din partner kanske glamping (glamour plus camping) kan vara något att rekommendera? Här kan du bo på trendiga campingplatser med en äkta hotellkänsla mitt ute i naturen. Och glöm inte bort att boka i god tid. Ju närmare avresedatumet du kommer, desto dyrare blir det och dessutom kan platserna ta slut.

Välj förtält med omsorg

Förtältet kan på många sätt liknas vid husvagnens hjärta. Därför är det inte mer än rätt att du lägger lite extra omtanke på inköp av dessa. I själva husvagnen kommer du förmodligen endast att sova och laga mat, och resten av tiden spenderas ofta i förtältet. Välj en förtältsmodell som passar för den årstid du vill campa under. Ett annat värdefullt tips som proffscamparna ofta använder sig av är att lägga trägolv på marken. På så sätt slipper du fukt och väta, samtidigt som det blir skönare att gå på. Lägg först träpallar och sedan spånskivor ovanpå dem om du vill komma riktigt billigt undan. Det kan även vara bra att lägga trägolv utanför förtältets öppning.

Förmiddags- eller kvällssol?

Vissa campare vill helst sitta i solen och äta sin frukost, medan andra hellre kopplar av i solstolen med kvällssol. Kanske föredrar du skugga dygnet runt? Fundera över vad som passar dig bäst och välj campingplats efter detta. Håll koll på väderstrecken, till exempel via en app på telefonen, och se till att du får den perfekta platsen när du checkar in på campingen. Detta kommer att göra stor skillnad under din campingresa, särskilt om ett av dina mål är att få lite extra färg. Och visst är det extra trevligt att sätta igång grillen medan den svala kvällssolen ligger på efter en lång dag vid stranden?

Investera i stormlinor

Vi alla är nog överens om att vädret i Sverige kan ändras väldigt snabbt. Ena stunden är det varmt och soligt och i andra är det storm. Om ditt förtält inte är ordentligt säkrat finns risken för att det flyger iväg när du minst anar det och kanske till och med kan orsaka skada på din grannes egendom. Investera i stormlinor och säkra ditt förtält ordentligt. På så sätt står det stadigt, även om en plötslig sommarstorm skulle dra in över campingplatsen. Dina saker inuti tältet behöver inte heller hamna utspridda över området tack vare dessa linor. Stormlinor är inte alls dyra och du kan i princip hitta dem i varje friluftsbutik.

Glöm inte myggmedlet!

Sist men inte minst så kan din campingresa snabbt förvandlas till en kliande mardröm om du inte har med dig myggmedel. Myggen älskar det svenska klimatet och extra aktiva är de när det börjar skymma. De trivs dessutom extra bra i närheten av vatten (där campingar ofta brukar vara placerade), så vill du undvika myggbett rekommenderar vi att du investerar i en myggspray eller något annat hjälpmedel som kan hålla myggen borta. Om du inte vill spraya medel direkt på kroppen, kan doftljus med citronella vara något att titta närmare på. Vi hoppas att du får en trevligare campingsemester efter att ha läst våra tips för ett enklare campingliv!